1. Komore in dodatki OxyHelp

Kaj vključuje standardna oprema za hiperbarično kisikovo komoro OxyLife?

Oprema vključuje komoro in nadzorno enoto OxyLife brez koncentratorja kisika in/ali klimatske naprave.

Enoprostorne komore se ne dobavljajo po delih. Standardni model I 90 ima premer 90 cm, potrebujete 94 cm široka vrata.

Komora ima v notranjosti standardne šobe za dovajanje, ki se lahko povežejo s katero koli masko. Poiščite tip maske, s katero se boste počutili udobno in jo uporabite. Kupite jih lahko pri nas. Pri nas lahko kupite tudi oblačila, ki so primerna za komoro.

Komunikacija med operaterjem in pacientom poteka prek samostojnega dvosmernega interfona, ki je nameščen znotraj komore. Možnost avdio-video je samo za zabavo.

10 cm dodatnega premera komore se veliko pozna na prostoru. Po naših izkušnjah stranke želijo 90 cm komoro.

Kovinsko ogrodje

Trde komore OxyHelp so priljubljene za domačo uporabo, prednost so cena in prostor za shranjevanje. Vendar večina drugih mehkih komor doseže tlak, ki je omejen na 1,3 ATM.

Naprava OxyHelp lahko preide na 1.5 ATM, ki pokriva večino protokolov HBOT, nemedicinska pa na 1,5 ATM, ki ima tudi velik razpon aplikacij HBOT. 1.3 ATM se večinoma učinkovito uporablja pri nevroloških težavah (možgani se bolje odzivajo na nižji tlak), vsa druga zdravstvena stanja pa zahtevajo višji tlak.

2. Upravljanje komor OxyHelp HBOT

Ali mora biti med uporabo te hiperbarične komore prisoten tehnik ali zdravnik za nadzor?

Uporabniški priročnik za nemedicinsko komoro uporabnikom priporoča zdravstveni posvet pred uporabo komore. Vsakdo s povprečno izobrazbo lahko upravlja s komoro, če prebere uporabniški priročnik. V priročniku za medicinsko komoro je navedeno, da se komora lahko uporablja le s soglasjem zdravnika in med terapijo zahteva zdravniško prisotnost.

Torej mora biti zdravnik ali hiperbarični tehnik v bližini, ko komora deluje. Ta komora bo certificirana kot medicinski pripomoček razreda IIB v skladu z EGS 93/42. Preveriti morate, kakšni predpisi v vaši državi veljajo za uporabo medicinskih pripomočkov razreda IIB.

To je razlog, da imajo majhne prakse in zasebniki raje nemedicinske verzije, medtem ko zdravstvene ustanove želijo medicinsko različico. Na Japonskem tovrstne komore že 20 let uporabljajo večinoma kot nemedicinske naprave.

Da.

Da.

Pri počasnem zniževanju tlaka se pritisk v komori izenači z zunajim pritiskom v 10 minutah.

Raven tlaka in dolžino tretmaja lahko nastavite kadar koli, tudi med tretmajem, iz vmesnika na dotik na nadzorni enoti - zunaj komore. Od znotraj komore takšne spremembe niso na voljo, če je nadzorna plošča nastavljena izključno za upravljanje s strani zunanjega upravljavca. Možni ukazi znotraj komore brez zunanjega upravljanja so: vklop/izklop komore in/ali stikala za hlajenje. Če upravljavec nastavi krmilno ploščo tako, da je mogoče upravljanje od znotraj, so v notranjosti komore na voljo tudi vsi ukazi za tlak in druge funkcije.

Koncentratorji se lahko izklopijo samo zunaj komore. Masko lahko vedno odstranite in pustite ves O2 v komori. Ni nevarnosti pri visokih ravneh - tudi 2 koncentratorja kisika sta varna. Še ena stvar, ki jo lahko storite, je, da vstavite kisikove koncentratorje v vtičnico z daljinskim upravljalnikom in daljinski upravljalnik v komori vklopite/izklopite po želji. Nakup daljinca je mogoč v kateri koli trgovini strojne opreme. Za vas lahko dobavimo tudi tovrstno dodatno opremo.

3. Varnost uporabe

Katere varnostne funkcije so zasnovane za nadzor mešanice kisik/zrak v komori? Rezervoar, s katerim sem imel izkušnje v zdravstvenem centru (večprostoren in zmožen veliko večjih tlakov), upravlja zunanje osebje, ki nenehno spremlja mešanico kisik/zrak in lahko kadarkoli izliva zrak v rezervoar, če koncentracija kisika preveč naraste ali upade?

Da, večprostorna komora ima nadzorni nivo kisika, pri čemer se alarm sproži, ko raven kisika pade pod 19 % ali se poveča nad 25-26 %, odvisno od države.

Standardna enoprostorna komora nima te funkcije. V Evropi je dovoljeno uporabiti enoprostorno komoro, napolnjeno z zrakom, brez monitorja O2. Imeli smo le eno stranko iz Velike Britanije, ki je zahtevala tak monitor, dodali smo ga v komoro za dodatnih 700 evrov.

V praksi pa ni pomislekov glede ravni O2, nekaj preproste matematike je navedeno spodaj:

1. Najnižja raven

Komora je pod tlakom z običajnim zrakom in se prezračuje z 80 litri na minuto. Komora s premerom 80 cm ima skupni volumen zraka 1200 litrov pri normalnem zračnem tlaku. Človeška izmenjava zraka pri dihanju je 5-8 litrov zraka na minuto. Pri tej stopnji prezračevanja - 80 l/min z 1800 l/skupnim volumnom zraka pri 1,5 ATM in 2400 litrov pri 2 ATM – pri čemer je človeška telesna prostornina okoli 100 litrov, so spremembe sestave zraka v komori nepomembne.

(Pravzaprav je gostota človeškega telesa zelo blizu gostoti vode - zato večina od nas (odvisno od vsebnosti maščob) tone, ko izdihnemo, in plava, ko vdihnemo. Mišica tehta približno 1,06 g/ml, maščoba pa 0,9 g/ml. Sestavljeni smo večinoma iz vode. Zato je precej natančno reči, da ima 95 kg oseba prostornino 95 litrov.)

2. Najvišji nivo

Iz istega razloga, ki je pojasnjen zgoraj, koncentrator, ki v komoro dovaja 10 l/min - 95 % kisika, ne bo močno vplival na koncentracijo O2 znotraj komore.

40 sekund.

Temperatura v komori je odvisna od več dejavnikov:

  • Čas uporabe kompresorja. Dlje, kot se uporablja, toplejši je zrak, ki se črpa v komoro. Hlajenje je potrebno zlasti, kadar se komora uporablja neprekinjeno več kot eno uro.
  • Pacientova telesna toplota. Telesa nekaterih ljudi ustvarijo več toplote kot druga, zato se lahko nekateri počutijo dobro brez hladilne naprave, drugi pa ne.

Imeli smo tudi 1.5 ATM komoro, ki je delovala približno 4 mesece, brez znakov slabosti. Koncentrator (izhod 139 kPa) je učinkovit do 1,7 ATM, za 1.5 ATM pa sta potrebna dva koncentratorja, ki zagotavljata dovolj pretoka O2 znotraj komore.

Imeli smo tudi 2 ATM komoro, ki je delovala približno 4 mesece, brez znakov slabosti.
Koncentrator AirSep O2 (izhod 139 kPa) je učinkovit do 1,7 ATM, za 2 ATM pa sta potrebna dva koncentratorja, ki zagotavljata zadosten pretok O2 znotraj komore.

Preizkusili smo več vrst koncentratorjev kisika, kitajski koncentratorji delujejo le do 1,4 ATM, intenzivnost koncentratorja 10 l/min pa deluje najbolje v okolju pod tlakom.

Zaradi pogodbe s podjetjem AirSep dobimo koncentratorje po nižjih cenah in tako je zdaj koncentrator na voljo za 1500 evrov ob nakupu z našimi komorami.

Največje tveganje, ki sem ga videl pri mehkih komorah, je zastrupitev s CO2 v primeru izpada električne energije. Ljudje lahko zaspijo v komori in pride do izpada električne energije. Kompresor preneha prezračevati komoro.

Še vedno je na voljo 700 litrov zraka, vendar je nastajanje ogljikovega dioksida znotraj komore nevarno za zdravje. V primeru izpada električne energije se komora OxyHelp samodejno razbremeni, vrata se odprejo, tako da zrak pride v komoro. Torej je uporaba tudi kadar bolnik spi, in nikogar ni blizu, popolnoma varna.

4. Garancija in vzdrževanje

Kakšna splošna časovna garancija se pričakuje za kisikove komore OxyLife I?

Dokazano je, da kapsula deluje vsaj 10-15 let brez kakršnega koli posredovanja. Glede na dolgo življenjsko dobo komore OxyLife I ni potrebno veliko vzdrževanja.

Dokazano je, da kapsula deluje vsaj 10-15 let brez kakršnega koli posredovanja. Edini predvidljivi problem po uporabi je trim tesnilo okoli vhoda, ki ga je potrebno zamenjati. Za tak postopek smo pripravili video navodila, zagotovimo pa tudi trim tesnilo in vez. Postopek traja približno 2 uri in ne zahteva posebnih znanj.

Tekoči stroški

Račun za električno energijo, poraba energije:

  1. Kompresor
  2. Koncentrator kisika – 650 W
  3. Sistem za hlajenje

Kompresorska enota

Kompresorska enota ima 2 kompleta zračnih filtrov, 0,05 in 0,01 mikrona, pri pretoku 100 l/min pa bodo filtri delovali 20 000 ur. Življenjska doba zračne črpalke je približno 8000 ur. Stroški zračne črpalke - 400 evrov

Koncentrator kisika

Filter za grobe delce boste morali umiti samo enkrat na teden, skladno z navodili za uporabo, in ga zamenjati enkrat na 2 leti. Življenjska doba koncentratorja je ob ustreznem vzdrževanju 25 000 - 30 000 ur. Molekularno sito je treba zamenjati po 10 000 urah.

Sistem za hlajenje

Paziti je potrebno na raven vode in hladilnega plina, kot je priporočeno.

Vzdrževanje je opisano v priročniku za uporabo. V bistvu gre za to, da ohranjamo komoro čisto in da uporabljamo samo nevtralen detergent. Okno obrišite samo z mehko krpo in nevtralnim detergentom ali vodo. Nanesite nekaj silikonskega olja na vodilne letve oken enkrat na mesec ali kadar koli menite, da vrata ne drsijo zlahka. Varnostne lastnosti so razložene v začetnem elektronskem sporočilu in katalogu Oxyhelp. Prosimo, pozorno preberite.

Vsako leto vas obiščejo naši serviserji, skladno z načrtom v servisni knjigi.